© 2013 HAK CIPTA TERPELIHARA SUBBASH EKAMBARAM. Powered by Blogger.

.

Monday, 21 January 2013

CARA-CARA MENGHARGAI WARGA TUA


Warga tua merujuk  kepada mereka yang berusia lebih daripada 60 tahun. Mereka merupapan ibu, bapa, datuk atau nenek, bapa saudara atau ibu saudara kita. Mereka merupakan golongan yang paling berjasa kepada keluarga, masyarakat dan negara. Warga tua telah melalui pelbagai rintangan dan dugaan untuk membesarkan anak-anak. Namun, pada hari ini, warga tua sering diabaikan ibarat peribahasa melukut di tepi gantang dan jasa mereka dilupakan oleh masyarakat. Ada sesetengah mereka pula dianggap seperti Quran buruk. Bagaimanapun, jasa dan sumbangan warga tua perlu dihargai oleh semua pihak.
             
Ahli keluarga perlu menyayangi warga tua. Warga tua yang terdiri daripada ibu melahirkan zuriat dan berperanan mengurus rumah tangga serta mendidik anak-anak. Kaum bapa pula membanting tulang empat kerat mencari rezeki untuk keluarga. Pengorbanan ibu bapa perlu diingati serta dibalas dengan sebaik-baiknya. Sebagai anak, kita perlu menjaga ibu bapa kita ketika mereka tua serta uzur. Anak-anak tidak seharusnya menghantar mereka ke rumah orang tua-tua. Jika mereka berbuat demikian, mereka boleh dianggap sebagai kacang lupakan kulit.
            
Di samping itu, guru menjadi suri teladan menasihati pelajar agar menghormati ibu bapa serta warga tua. Kita perlu memberikan perhatian dan sering mendampingi mereka. Selain itu, anak-anak perlu bertutur dengan sopan apabila berkomunikasi dengan ibu bapa mereka. Ketika bersalam, anak-anak hendaklah mencium tangan mereka. Hal ini demikian kerana kasih ibu membawa ke syurga dan kasih bapa sanggupkah berpisah  berkorban nyawa. Sewajarnya anak-anak tidak mengabaikan warga tua tersebut.
           
Seterusnya, kerajaan dan pihak swasta turut berperanan menghargai warga tua. Kerajaan dan pihak swasta hendaklah berganding bahu seperti aur dengan tebing. Kedua-dua pihak tersebut hendaklah menyediakan pelbagai kemudahan untuk warga tua. Sebagai contoh,  rumah penjagaan warga tua yang mempunyai pelbagai kemudahan penjagaan hendaklah disediakan untuk mereka. Di samping itu, warga tua juga hendaklah diberikan rawatan percuma di hospital kerajaan. Sekiranya memerlukan bayaran, mereka hendaklah dikenakan kadar bayaran rendah di hospital kerajaan atau klinik swasta. Keperihatinan tersebut menunjukkan sikap mengambil berat tanpa mengira pangkat, demi keselesaan warga tua.
             
Media massa tidak terkecuali dalam usaha menghargai warga tua. Media massa seperti surat khabar dan televisyen serta Internat boleh menyiarkan cerita-cerita yang berkaitan  dengan pengorbanan dan penderitaan hidup warga tua. Sebagai contoh,  rancangan yang disiarkan oleh TV3, iaitu ’Bersamamu”, menunjukkan terdapat pelbagai pihak yang sanggup menghulurkan bantuan khususnya kepada warga tua yang daif. Hal ini menyedarkan kita tentang pentingnya warga tua dalam hidup kita. Oleh itu, kita tidak boleh mengabaikan warga tua. 
                 
Kesimpulannya, pelbagai pihak perlu berusaha untuk menghargai jasa  dan pengorbanan warga tua. Tanpa mereka siapalah kita. Jangan sesekali kita bersikap bagai enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing kerana suatu hari nanti, kita juga pasti akan menjadi ’tua’ juga. Kita tidak boleh mengabaikan warga tua kerana merekalah yang telah berkorban melahirkan,  membesarkan, dan mendidik anak-anak hingga berjaya dalam hidup. 

23 comments:

 1. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
  Replies
  1. babi la ko...
   lancau

   Delete
  2. ko adew kote x...???? aq sanggap..!!1

   Delete
  3. Assalamualaikum dan selamat sejahtera , terima kasih kepada pengerusi majlis , Yang berbahagia Puan Hajjah Esaah Binti Ismail.Yang dikasihi para hadirin sekalian,Berdirinya saya disini untuk meyampaikan ceramah yang bertajuk tentang "perlunya menumpukan perhatian kepada warga tua dan cara memupuk kasih sayang terhadap mereka".

   Hadirin hadirat sekalian ,
   Pengorbanan ibu bapa perlu diingati serta dibalas dengan sebaik-baiknya. Sebagai anak, kita perlu menjaga ibu bapa kita ketika mereka tua serta uzur. Anak-anak tidak seharusnya menghantar mereka ke rumah orang tua-tua. Jika mereka berbuat demikian, mereka boleh dianggap sebagai kacang lupakan kulit.

   Hadirin dan hadirat sekalian,
   Sebab perlunya diberi perhatian kepada warga emas kerana mereka sanggup bersusah payah untuk membesarkan anak. Meraka sanggup berkerja siang malam demi sesuap nasi untuk anak-anak meraka.Anak-anak tidak dapat membalas jasa mereka kerana mereka adalah satu-satunya ibubapa kita.Jangan abaikan mereka sebelum mereka tiada didunia.

   Hadirin hadirat sekalian,

   Delete
  4. hey bangang...insaf la bangang..tobat la bangang....aq benci bangang naik 125 bangang....rizal bangang

   Delete
 2. Terima kasih.

  ReplyDelete
 3. karangan yg mantap
  klau bleh penuhkan lagi dgn peribahasa dan bahasa2 yg gramatis

  ReplyDelete
 4. Oh god...tXxZzz finally 4r my ★_○ lisan@oral
  SUPER fReakin oUt..LOL...arghhhh..sorry guyz on the floor releasing TenSsion

  ReplyDelete
 5. Finally..siap juga karangan sye..terima kasih..ygmne tngh buntu tu,,bleyh arh tngk karangan niey sbagai panduan anda..byeee..

  ReplyDelete
 6. Karangan yang terbaik ! (Y) Has to las vista babeh !!!

  ReplyDelete
 7. mcam sial karangan ni...
  fuck 3x

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ancauu ,, koe nk baca , baca je larh , x yah nk maki2 bagai !! siutt !!

   Delete
  2. gi mapos la ko...
   kote kurap

   Delete
  3. Ancauu !! Hadirin sekalian , kita haruslah menghormati orang lain !!

   Delete
 8. wei sapew nak main ngan aq,...???

  ReplyDelete
 9. tgh sanggap niew...x yah pakai kondom...!! :D

  ReplyDelete
 10. ins@f l@h kw@n kw@nku ......seKalian !!!!!! ^_o.....xD...NAPE X AJAK AKU SKALI...

  ReplyDelete
  Replies
  1. ko niew bangang kew..tadi kate insaf...?? :P

   Delete
 11. Sebab perlunya diberi perhatian kepada warga emas kerana mereka sanggup bersusah payah untuk membesarkan anak. Meraka sanggup berkerja siang malam demi sesuap nasi untuk anak-anak meraka.

  ReplyDelete
 12. Terbaik bai kote ko.. hehehe

  ReplyDelete